perjantai 4. maaliskuuta 2011

Kirjoita kiinnostavasti!!

Näin esittelee itsensä eräs satunnainen esimerkkibloggaaja nimimerkillä SOTKUHOLISTI:

Luovassa kaaoksessa kotiansa järjestelevä sotkupetteri. Työssä käyvä perheenäiti, joka on päättänyt raivata talonsa ihmisasuttavaksi neljän vuoden kuluessa askel askeleelta. 

Kiinnostuitko?

Ainakin minä kiinnostuin tyypistä ja hänen ajatuksistaan.

Hän jatkaa...

Kodissamme riittää paperiroinaa. Kasoja peuhataan, kun pitää selvitellä, miksi posti toi karhulaskun tai milloin on viimeksi tilattu polttoöljyä. Huushollissamme on näitä katastrofialueita aikas paljon. Yksi uberkamala on autokatos. Sen siivoamisessa ei kaksi tai kolme jätesäkkiä tunnu missään. Tänne tarvitaan monta peräkärryä ja sorttiasemaa. Alkuun olin iloinen siivousmuija. Nyt alkaa nuttura kiristää.

Mielenkiintoista!!!

Voin miltei samaistua hänen tuntoihinsa oman neljävuotiaan sotku-iitan äitinä...

Nyt kun varsinaiset  referoinnit  ja ennalta-annetut kotitehtävät alkavat olla pikkuhiljaa tehty, voinkin alkaa miettiä enemmän blogikirjoittamisen yleisiä syntyjä syviä. Rakastan kirjoittamista ja mielestäni hyvien tekstien ja tarinoiden päivittäinen lukeminen on elämää avartava kokemus.

Luin hiljattain erään erittäin hyvän esityksen kirjoittamisesta. Kirjan nimi on Kirjoita kiinnostavasti ja sen tekijä on kouluttaja Taina Uimonen. Se on humoristisesti kirjoitettu tyyliopas ihmisille, jotka kirjoittavat erilaisia työelämän tekstejä mm. verkkosivuille, lehtiin ja muihin julkaisuihin.

Kuva: www.infor.fi

Uimonen kiteyttää sanottavansa yhteen lauseeseen: Jos tekstisi eivät ole kiinnostavia, niitä ei lue kukaan!

Miksi siis pitää blogia? Omaa lukollista päiväkirjaa voi kotona pitää itseään varten muutenkin. Pitää kirjoittaa itsensänäköistä tekstiä kerrankin muita varten. Pois turha itsensä kanssa painiminen ja vauhtia sulkakynään (=näppikseen)!

Uimonen kysyy, onko tekstissäsi kiehtovia tarinoita ja tuoreita vertauksia? Kerrotko kiintoisia esimerkkejä ja yksityiskohtia? Kuuluuko lainauksistasi ihmisen ääni? Onko ilmaisussasi väriä ja verevyyttä? Uskaltaudutko kuvakieleen? Miten on sanavarastosi laita?

Kokoan tähän muutamia Uimosen antamia verrattomia yleisohjeita blogikirjoittajille, myös ylläoleva bloggaaja löytyy esimerkkinä samaisesta Uimosen kirjasta:

KIRJOITA ASIOISTA JOISTA OLET INNOSTUNUT

RAJAA TEKSTISI JA PÄÄTÄ ENNEN KIRJOITTAMISTA MITÄ ASIASTA AJATTELET

KIRJOITA RENNOSTI, ÄLÄ VIIMEISTELE LIIKAA ÄLÄKÄ JÄYKISTELE

POHDI MILLAINEN MIELIKUVA BLOGISTASI JA SINUSTA KIRJOITTAJANA SYNTYY, TEE TEKSTISTÄSI ITSESI NÄKÖINEN

SEKOITA ROHKEASTI KIRJOITTAMISEN TYYLEJÄ, KIRJOITA HAUSKASTI

OLE REHELLINEN, PALJASTA ASIASTASI TAI ITSESTÄSI JOTAIN YLLÄTTÄVÄÄ

TEE POSTAUKSELLE VETÄVÄ ALKU JA LOPPU

Itse olen ihmetellyt monien muiden lajitovereitteni tavoin mikä ihme ihmisiä kiinnostaa Tuksussa?
Missä Tuksu tänään on? Mitä hän tänään toilailee ja ajattelee? Mitä väliä??? Voi Tuksu Tuksu.
Siinähän se onkin, että ei periaatteessa mitään mutta kovasti vaan kaikkia kiinnostaa. En ole henkilökohtaisesti ollut koskaan itse varsinaisesti Tuksusta kiinnostunut mutta olen kiinnostunut siitä, miten hän kykenee jatkuvasri hämmentämään soppaa ja synnyttämään keskustelua.

SYNNYTÄ KESKUSTELUA!

Olen istunut junassa Suomen halki ja metrossa Mellunmäestä Kamppiin ja kuunnellut eräänkin puhelinkeskustelun vierestä. Sen perusteella voin helposti veikata että kaikista triviaaliaiheista top 10:ssä keikkuu Tuksu. Häntä analysoidaan ja hän on kiinnostava mediapersoona. Hänessä on munaa ja hänellä ei nuttura kiristä. Otetaan siis hänestä opiksemme blogipostausten laatimisessa:

Älä siis jännitä sitä miltä näytät kun kirjoitat! Kirjoita itsesi näköistä tekstiä, se kiinnostaa.

Taina Uimosen kirjaa voi tilata mm. täältä
http://www.infor.fi/Kirjakauppa/Kirjoittaminen/Kirjoita-kiinnostavasti

1 kommentti:

  1. Sinulla ainakin on sana hallussa. Näkee, että olet kiinnostunut kirjoittamisesta ja myös kirjoittanut paljon! Blogiasi on ilo lukea.

    VastaaPoista