Mikä on AR ja miten se toimii?
Augmented Reality tarkoittaa lyhyesti sovelluksen avulla yhdistettyä todellisuutta ja virtuaalimaailmaa. Voit esim. ladata älypuhelimeesi erilaisia AR- sovelluksia internetistä, mm. sellaisilta palvelun tarjoajilta kuin Layar tai Wikitude: http://www.layar.com/
Kun sovellus on ladattu niin sitten vaan tarkastelemaan ympäristöä kamerapuhelimen läpi samalla kun puhelimeen juuri ladattu sovellus työntää puhelimen näytölle informaatiota siitä reaalinäkymästä jota puhelimen ruudun lävitse parhaillaan katselet. Puhelimesi kamera, GPS ja kompassi auttavat sinua matkallasi eteenpäin. Kamerapuhelin tunnistaa osoittamasi kohteen tai näkymän. Näytölle ilmestyy erilaista valittavissasi olevaa tietoa kohteesta. Klikkaat ikonia saadaksesi jostain tietystä kohteesta tai näkymästä lisätietoa, mm. osoitteen, tietoa paikan historiasta ja palveluista, tärkeistä puhelinnumeroista jne. Matkailu saa sovelluksen myötä kokonaan uuden ulottuvuuden! Ja lopuksi toivotaan että akkusi kestää eikä jätä sinua pulaan kesken mielenkiintoisen Augmented Reality kaupunkikierroksen.
Miten AR-sovellusta voi hyödyntää matkailun kentässä?
Myönnettäköön, että AR-sovellukset sopivat matkailutoimintaan kuin nyrkki silmään samalla kun pelko ihmisten ja turistien katoavasta spontaanista kommunikaatiosta ympäristönsä kanssa kasvaa. Näin perinteisen elämysmatkailun kentässä toimivana tekisi mieleni hieman maalailla piruja seinille ja epäillä, että eri matkakohteissa alkaa liikuskella enemmän ihmisiä ja ryhmiä, jotka vaan poukkoilevat kaduilla tuijottaen maailmaa älypuhelimiensa lävitse piittaamatta liikaa muista kanssakulkijoista tai edes liikennesäännöistä. AR madaltaa kynnystä matkailuun niillekin jotka ovat esim. kontrollifriikkejä tai ujoja kysymään tietä. Isoissa kaupungeissa kasvava älpypuhelinturistien aikaansaama hapuilu saattaa vielä kadota massojen joukkoon niin ettei kukaan kiinnitä isompaa huomiota mutta miettikääpä miltä moinen skenaario näyttäisi kun iso turistiryhmä esimerkiksi rantautuisi heittämään pienen ”en ota kontaktia paikallisiin” henkisen AR-retken älypuhelimillaan johonkin pienelle saarelle Suomen ulkosaaristoon, esim. nyt vaikkapa Ahvenanmaan Husön saarelle? Toisaalta taas menneisyydessä esim. joku isolaatiossa elävä antropologisten tutkimusryhmien kyselyhyökkilöintien kohteeksi joutunut heimo olisi varmaankin ollut tyytyväinen juuri tällaisiin ”tiedän itse paikat kyselemättä” – älypuhelinturisteihin.Jos sovellusten seuraaminen on matkalla enemmänkin orjallista kuin ohjeellista niin unohtuuko aito spontaani kontakti ympäristöön ja jääkö matkasta käteen vain tärkeimmät faktat? Uskallan väittää, että jossain määrin kyllä. Joskushan tavallisen reppureissaajan matkan kulminaatio saavutetaan edelleenkin silloin kun eksymisestä muodostuu se matkan suurin seikkailu, silloin kun turisti yrittää hapuilevalla kielitaidollaan tietä kysymällä välttyä eksymiseltä ja saa mahdollisesti samalla aidon oikean kontaktin uuteen ympäristöön. Samalla hän mahdollisesti saa jopa uuden ihmistuttavuuden tallaamaan tietä yhdessä pidemmällekin eteenpäin.
Matka oli ennen arvoitus
Nyt se on pikemminkin täsmäostos ja meitä ohjaa siis tekniikka ilman vaistoja.Nyt se on pikemminkin täsmäostos ja meitä ohjaa siis tekniikka ilman vaistoja.
Itse en suostu vieläkään käyttämään esim. autonavigaattoria tutuissa kaupungeissa koska haastetta pitää olla. Tahallaan en kuitenkaan harhaan ajele vaan luotan järkeeni ja suuntavaistooni sekä auttavaan kielitaitooni. Ja inhoan sitä uppiniskaista tapaa millä navigaattori jättää aina huomiotta uusimmat tietyöalueet, jolloin se yrittää aina hetken aikaa väkisin ohjata minua SUORITTAMAAN U-käännösen paikassa jossa sitä ei voi tehdä. Tässä vaiheessa toosasta laitetaan aina ääni pois. Navigointiin ja AR:n soveltamiseen siihen liittyen Wikitude tarjoaa reaalimaailmaan sijoittuvan Wikitude Drive AR navigointisysteemin: http://www.wikitude.org/en/tag/ar
.Itse en suostu vieläkään käyttämään esim. autonavigaattoria tutuissa kaupungeissa koska haastetta pitää olla. Tahallaan en kuitenkaan harhaan ajele vaan luotan järkeeni ja suuntavaistooni sekä auttavaan kielitaitooni. Ja inhoan sitä uppiniskaista tapaa millä navigaattori jättää aina huomiotta uusimmat tietyöalueet, jolloin se yrittää aina hetken aikaa väkisin ohjata minua SUORITTAMAAN U-käännösen paikassa jossa sitä ei voi tehdä. Tässä vaiheessa toosasta laitetaan aina ääni pois. Navigointiin ja AR:n soveltamiseen siihen liittyen Wikitude tarjoaa reaalimaailmaan sijoittuvan Wikitude Drive AR navigointisysteemin: http://www.wikitude.org/en/tag/ar
AR toimii hyvin mm. opastetuissa kävelykierroksissa ja etsiessäsi uudesta kaupungista eri paikkoja, esim. kauppoja...
tai alueella myynnissä olevia asuntoja...
tai vaikkapa paikallisia yökerhoja...
Voit AR:ää hyväksi käyttäen myös helposti tarkastaa vaikkapa lähimmän majoitusliikkeen...
...ja kaupungin viihtyisimpien yleisten saunojen sijainnin...
sekä lähimmän lentokentän...
Saat myös oivallisen katsauksen kaupungin historiaan puhelimesi kautta ilman että raahaisit niska väärällään repussasi kilon painoista Lonely Planetin matkaopasta. AR toimii myös luontomatkailussa ja erityisesti opastettaessa esim. satunnaista, useimmiten lajitunnusmerkeiltään cityvaeltajaksi soveltuvaa hahmoa eri metsävaellusreiteillä, joissa polun varsilla löytyy usein jotain erityistä ihmeteltävää ja hieman pidemmäkin pysähtymisen arvoista, kuten erilaiset luontonähtävyydet ja taukopaikat. AR sovellus näyttää reaaliaikaisesti ja helposti mm. suorimman reitin johonkin tiettyyn kohteeseen juuri siitä näkymästä missä kulloinkin olet.
Vuosia perhokalastusmatkailun parissa viettäneenä näen AR sovellusten kehittämismahdollisuudet kalastusturismissa helposti. Mikä olisikaan hienompaa kuin mennä älypuhelimen ja vavan kanssa johonkin uudelle upealle lohi- tai taimenjoelle, päätyä polulta pusikon läpi rantaan, nähdä virtuaaliset opastekyltit jokirannassa, pistää kalastusvermeet valmiiksi, avata älypuhelin ja aktivoida AR sovellus nimeltä FISHPOOL (sovelluksen nimi on kirjoittajan oman mielikuvituksen tuote), jolloin puhelin alkaisi näyttää kamerapuhelimesi läpi reaaliaikaista kuvaa vaikkapa tällaisesta jokirannasta:
Sitten näytölle ilmestyisi tietoja ja statistiikkaa aiemmilta päiviltä ja kalastuskausilta suurimmista juuri tästä kohtaa jokea saaduista lohista. (Ketä nyt pienimmät kiinnostaa, ellei niitä sitten ole paljon). Sitten älypuhelin suoltaisi lisää tietoa ja kuvia ottiperhoista joilla juuri tässä kohtaa on parhaimmat saaliit saatu. Flickrin kautta voisi hakea lisää kuvia kavereiden juuri tältä poolilta saamista trofeekaloista ja aikansa kuluksi voisi vielä katsoa aiempien tällä kalapaikalla käyneiden kalastajien kuvaamia kalan väsytysvideoita. Siinä saattaisi näprätessä helposti päivä vierähtää ilman että oma perho edes kastuisi vedessä. Mutta kuten moni kalastaja tietääkin, ja kuten minullekin ovat viisaammat tolkuttaneet, tärkeintähän useinkaan ei ole itse kalastus vaan välineiden ulkoiluttaminen.
Täällä siis istun ja katson puhelimeni läpi joelle! Ihan kiva näkymä. Siellä pojat tiirailevat näkyykö lohia.
Uusi Fishpool sovellus tuo näkymään uuden virtuaalikerroksen, jossa näkyvät sen hetkisen jokinäkymän eri kalastuspoolit, isoimmat kivet, ja kalojen yleisimmän sijainnin joessa tiettyjen olosuhteiden vallitessa. Ideaalista olisi jos vedenkorkeus, lämpötila ja vuorovesitaulukkotiedot saataisiin myös kätevästi samaan näkymään. Ja tietysti ne uppiniskaisimmat monttukalajuntturat... Hieman myöhemmin kävelen takana hiippailevasta karhusta piittaamatta vaivaiskoivujen reunustamaa polkua eteenpäin alati luontoa puhelimen lävitse tuijottaen ja havaitsen, että sadan metrin päässä olisi ensimmäinen AR sovellukseen merkitty nuotiopaikka lounaan syömiseen...
Ja lähimpään kalastuslodgeenkin olisi puhelimen navigaattorin mukaan linnun tietä 4,5 km ja kiemurtelevaa polkua 6 km. Kun saavun lodgelle, siellä ei ole vielä muita, mutta voisin ladata edellisen kalastusporukan You Tubeen lataamia videoita samaisesta baarista edellisviikolta, heittää virtuaalisen bilelayerin reaalinäkymän päälle ja alkaa nauttia tunnelmasta.
Ja katso, yhden naisen illanvietto onkin valmis! Hmmm ... kiinnostavaa....mutta...mutta...
...pettymyksekseni olen kuitenkin vielä toistaiseksi AR:n hyödyntämisen ulkopuolella osassa edustamiani matkakohteita, sillä tajuan, että erämaassa Venäjän Kuolassa eivät tavalliset matkapuhelimet vielä toimi. Siellä kaikki toimii hitaasti mutta epävarmasti satelliitin kautta. Lähin kohta missä matkapuhelin siellä toimii on eräs mäennyppylä joka hyödyntää erästä etäistä Venäjän armeijan tukikohdan linkkiasemaa.
...pettymyksekseni olen kuitenkin vielä toistaiseksi AR:n hyödyntämisen ulkopuolella osassa edustamiani matkakohteita, sillä tajuan, että erämaassa Venäjän Kuolassa eivät tavalliset matkapuhelimet vielä toimi. Siellä kaikki toimii hitaasti mutta epävarmasti satelliitin kautta. Lähin kohta missä matkapuhelin siellä toimii on eräs mäennyppylä joka hyödyntää erästä etäistä Venäjän armeijan tukikohdan linkkiasemaa.
Mutta unohtakaa älypuhelimet, onko tulevaisuutemme taipumassa jopa tähän suuntaan?
Ja kaivammeko pian taskuistamme tämän näköisiä käyntikortteja?
Mene ja tiedä, aika näyttää!
Mahtava artikkeli! Katso artikkelista http://eijamatkalla.blogspot.com/2011/02/innostu-ajattelemaan-ja-toimimaan-seth.html mitä muistutan kuvien käytöstä.
VastaaPoistaKiitos Ilkka! Pientä teknistä säätöä meneillään näissä vielä ; D. Hieman ongelmia bloggerin yhteentoimivuuden kanssa sekä Mozillalla että Explorerilla. Nyt kokeilen Chromea joka näyttäisi pelittävän parhaiten.
VastaaPoistaKäyn laittelemassa kuviin tarvittavat omistuskirjoitukset piakkoin. Tässä artikkelissa olevat kuvat naapurimaasta on kaikki allekirjoittaneen omia räpellyksiä.
Hei Marjut! Olet hyvin selittanyt sen AR idea! Tosi hauskaa lukea sinun artikkeli!
VastaaPoistaTekisi taas mieleen lahtea kalaan! :).
Loistava video, STARKHUD!! mutta ehkä myös hieman pelottavaa, että omasta elämästä tulisi jotain Matrix reaaliteettiä...
VastaaPoistaItse kuitenkin vaihtaisin lonelyplanetin painavat kirjat heti AG älypuhelin sovellutuksiin, jos ne antaisivat minulle täsmäaikaista ja sijaintikeskeistä matkustustietoa, sekä kotikaupungissa sijaintiini perustuvaa tilannepäivitystä minua kiinnostavista aiheista.
Tuollaiset käyntikortit olisivat ihan mahtavia ja paljon mielenkiintoisempia! Olen miettinyt AR-ideaa kirjoitukseni jälkeen paljon ja sitä, mahtaisiko iskeä informaatioähky, kun uutta tietoa ympäristöstä tulisi koko ajan lisää puhelimen näytöltä.. Se toki toimii monessa paikassa ja tuo kalastussovelluksesi sopisi kuin nenä päähän kalastusmatkailijoille, jotta tietäisivät, mistä fisuja on viimeksi naarattu ;)
VastaaPoista@marjut Chrome saattaakin toimia parhaiten Bloggerin kanssa. Kuka sanoo ekana mistä tämä voisi johtua?
VastaaPoistaTää ei sais kait olla mikään vastaus asiaan mutta johtuiskohan siitä, että molemmat ovat Googlen virityksiä...?
VastaaPoistaEiköhän tuo ole ihan oikea vastaus...
VastaaPoistaEiköhän tuo ole ihan oikea vastaus...
VastaaPoista