lauantai 26. helmikuuta 2011

Seth Godin: What Matters Now

Mitä Seth Godin haluaa kertoa meille?

Voit ladata kirjan ilmaiseksi täältä
Simppelin mukaansa tempaavassa layoutissaan Godinin sähköinen kirja vaikuttaa ajankohtaiselta ja tehokkaasti maailman tilaa syväluotaavalta. Kirja jättää reilusti tilaa omalle ajattelulle ja oivalluksille. Aloin oitis pohtimaan perimmäisiä ajatuksia ympäröivän todellisuuden luonteesta, sen sisältämästä ja tarjoamasta informaatiosta sekä ihmisten tietoisten valintojen merkityksellisyydestä. Godin peräänkuuluttaa ajassa ja tilassa muuttuvaa kysymystä nykyhetken olemuksesta - siitä, mikä on oikeasti olennaista ja mikä ei.
Luen kirjaa tietokoneen näytöltä klikkaamalla sitä eteenpäin sivu kerrallaan - Godinin avainsanat yhdistyvät tiedonvälityksen uusimpia keinoja hyödyntäen flashbackin omaisesti omiin elämäntapahtumiini kuin valkokankaalle heijastettu kuvasarja menneisyydestäni. Minulle tarjoutuu mahdollisuus heittäytyä ajatuksiini ja viritellä kirjan avulla aasinsiltoja erilaisiin yksilöllisiin ratkaisuihin.

Kuva: Seth Godinin e-kirjasta "What matters now?"

Näin toimii hyvä teksti.

Godinin kirja on hyvä ja avoin teksti.

Punaisena lankana Godinin sähköisen tarinoinnin pohjalla kulkee johtomotiivi kaikkien maailman lasten ”yhtäläisestä oikeudesta itsensä sivistämiseen” sekä hyväntekeväisyysorganisaatio ”Room to Read”, jonka ilmaismainos kirja ovelalla tavallaan loppujen lopuksi on. Godin kokoaa ilmaiseksi ladattavaan sähköiseen kontekstiinsa globaalia ajattelua edustavia ja eri kanteilta asioita lähestyviä mielipidekirjoittajia ja heidän tekstejään. Taustalla kulkee koko ajan paremman maailman luomisen idea.

Kirjan sivuilta löytyy linkkejä kirjoittajien henkilökohtaisiin blogeihin ja taisinpa mennä ja tilata joistakin jopa RSS-syötteenkin! Näin sitä siis mennään ja Seth Godin on selvästi saanut minut koukkuunsa olennaisuuksien vinkkilistaa muistuttavalla tekeleellään. Kirja on ajatusmyymälä, josta voin poimia itselleni tärkeimmät ikäänkuin ilmaiseksi ja aivan huomaamattani saan samalla myös tiedon Room to Read organisaation toiminnasta sekä reiteistä sille suunnattuihin rahalahjoituksiin. Rahaa en kuitenkaan lähetä, ainakaan ihan vielä. Pitää ensin lukea hieman lisää Sethin aikaansaannoksista ja saavuttaa riittävä uskottavuuden taso. Hämmästelen silmät leiskuen viraaliefektin voimistumista suonissani. Haluan lähettää ja välittää tietoa eteenpäin ystävilleni tästä kirjasta ja samalla myös Room to Read organisaatiosta. Voin tehdä sen vaivattomasti yhdellä tai kahdella klikkauksella ja Seth saa taas lisää lukijoita. Tämä blogikirjoituksenikin toimii luonnollisesti osaltaan myös jatkomainoksena Sethin kirjalle ja missiolle.

Pian saavun käännekohtaan. Kirjan tarina alkaa puolen välin paikkeilla jossain määrin toistaa itseään. Hieman lyhyemminkin esitettynä olisi kenties voitu samaan lopputulokseen päästä? Huomiota herättävät sekä usein monimerkityksiset avainsanat, jotka avaavat jokaisen sivunäkymän ja joissa kiteytyvät jokaisen eri osakirjoittajan oma ääni ja sanoma, alkavat vilkkua silmissäni ja alan pikkuhiljaa väsähtää. Keventäjiksi on joillekin välisivuille laitettu koukuttavat ja empatiaa herättävät kuvamainokset Room to Readin toiminnasta ja sen aikaansaannoksista. Ne ovat selvästi oikeassa paikassa tavoittaakseen parhaan mahdollisen näkyvyyden. Avainsanoilla varustettuja sivuja on tarkoituksellisesti mätkitty määrällisesti lisää, jotta saataisiin sopiviin väleihin riittävä määrä Room To Read näkyvyyttä. Avainotsikkojen herätysefektin tehokkuus vähenee sitä mukaa kun alan tuntea tukahtumisoireita. Silmissäni seikkailee kilpaa sanoja Dumb, Nobody, Analog, Companssion, Sacrifice jne. Yksittäisiä kontekstista irroitettuja sanoja ja lauseita on aivan liikaa. Edes niiden varsin onnistunut visuaalinen järjestely ei auta asiaa. Tekstit ovat yhden näkymän mittaisinakin lyijynpainavia ja kirjaa on raskasta kahlata läpi ilman että käy alvaarinsa kaatamassa itselleen hermostuneesti lisää kahvia - miettien samalla että onko huomaamattaan vajonnut siihen samaan kokonaisvaltaiseen tunteeseen, jonka vallassa monet meistä painivat – pohjattomaan riittämättömyyden tunteeseen kaiken uuden informaatiotulvan omaksumisen jatkuvassa oravanpyörässä sekä valintojen vaikeuteen. Mutta tämä on juuri kirjan anti, tähän se mielestäni pyrkiikin! Godinin kirja saattaa minut ymmärtämään, miten tarinalla voi myös tarkoituksellisesti uuvuttaa. Hän uuvuttaa minut, jotta huomaisin miten erinomaisen tärkeää olisi keskittyä omalta kannaltaan vain siihen tarkoituksellisimpaan ja olennaisimpaan entistä syvemmin ja laadukkaammin eikä vain raapaista kaikesta mahdollisesta kiireesti vain sitä pintapuolta.
FOCUS FOCUS ja vielä kerran FOCUS....

Kaikki elämänohjeet ja fraasit on jo kertaalleen keksitty ja laulut sävelletty, mutta sama tarina eri paketissa kiehtoo jatkuvasti meitä. Jokaisella meistä on joskus tilaus jollekin toisen lausumalle elämänohjeelle. Välillä mitä vähäpätöisimmältäkin kuulostava fraasi saa oman elämänsä sankarin tiedostamaan jonkun pinnan alla kytevän asian, jota muuten ei juuri tulisi ajatelleeksi. Tällöin pieni vaatimaton kiteytys saattaakin ottaa ison roolin auttaessaan ihmistä näkemään oman ratkaisunsa selvemmin ja pääsemään asiassa eteenpäin. Tähän tarpeeseen tarttuu kirjassaan Godin.

Oikeiden ja parhaiden ideoiden poimiminen maailmassa, jossa kaikki ideat (myös ne huonot) saavat usein suuren näkyvyyden, on melko haasteellista. Omassa työssäni olen usein pohtinut alalla jo lähes vitsiksi muodostunutta kysymystä siitä, onko missään määrin järkevää ja kannattavaa yhdistää työ ja harrastus. Seth Godin tarjoaa minulle jälleen mahdollisuuden miettiä tätä olennaista kysymystä muistuttamalla siitä minua verkkokalvojani polttavalla punaisella typografisella huomautuksellaan

BEWARE OF TURNING HOBBIES INTO JOBS!!!

kuitenkaan onnistumatta tarjoamaan minulle toivottua vastausta kysymykseeni MIKSI? Se jääköön jälleen itselleni kotitehtäväksi...

Jotkut kirjan osatekstien kirjoittajat eivät mielestäni kovin suuresti erotu yleisemmän tason Tie täyteen elämään-tyylisistä elämänoppaista, joiden saturaatiopiste lienee jo jokin aika sitten saavutettu. En ponnisteluistani huolimatta pääse täyteen varmuuteen siitä, onko Godin lähestulkoon tosissaan vai kirjoittiko vitsinä Hetken teoriasta, missä keskittyneisyyden intensiteetti jaettuna ajalla kertaa Jumala olisi yhtäkuin Pysähtymätön liike...Jumala edustaa Godinilla määrittelemätöntä aikaa.
Kuva: Seth Godinin kirjasta "What matters now?"

Tämäkö uhkaa muodostua valitsemakseni kirjan uskottavuuden kompastuskiveksi? Alan miettiä, onko kirja kaikessa lupaavuudessaan sittenkin vaan samanlaista ”elä paremmin” ja ”usko itseesi”- hömppää kuin mitä voi ostaa muutamalla ruplalla Pietarin Nevski Prospektin metrotunnelin lehtikioskeista...vai onko tämä kenties jälleen joku uusi uskonnollis-ideologinen koukutusyritys? Pysyn viileän skeptisenä ja yritän jatkaa avoimin mielin lukemista...sillä kirja kuitenkin herättää niitä kaivattuja syvempiä ajatuksia.

Miten yrittää erottua muista silloin kun kaikki tiedettävissä olevat keinot alkaa jo olla keksitty ja kokeiltu?
Godin kertoo luovuudesta ikuisten avoimien mahdollisuuksien lähteenä ja uskoo siihen vakaasti.

Moni väsyy hyperlinkitetyn maailman kaiken tiedon ja jatkuvien päivityksien keskellä ja alkaa kenties tietoisesti jopa vetäytyä ainakin osaksi aikaa oravanpyörästä pois. Nämä monet matkaavat kenties jonnekin kauas erämaahan, missä eivät puhelin ja internet yhteydet vielä toimi? Pakopaikkojen markkinoinnille on aina tilaus. Itse olen mukana tällaisten pakopaikkojen markkinoimisessa ihmiskunnalle ja houkuttelemassa heitä luonnonhelmaan.
Ehkäpä evoluutio pitkässä juoksussa kehittää meille sen niinsanotun on-off katkaisijan johonkin korvan taakse niin ettei vapautuakseen oikeasti enää vaadita ”hatkojen ottoa” jonnekin jääkarhujen ja ahtojään reitittämille äärialueille?

Keskeisintä antia Godinin kirjassa on myös hänen tapansa tuoda esiin keskeisiä ja meille useimmille jo tuttuja globaaleja bipolariteetteja: köyhyys vs. rikkaus, ihmisten perimmäinen kaipuu suuriin seikkailuihin oikeassa maailmassa vs. elämä virtuaalimaailmassa, 24/7 hektinen mukanaolo vs. omaehtoinen eristäytyminen, kangistuminen vanhoihin kaavoihin vs. ajan hermolla pysyttely, globaali ajattelu vs. paikallisajattelu sekä ympäristön huomioonottaminen markkinatalouden päätöksissä. Näissäpä riittää pähkinää purtavaksi ihan riittämiin meille jokaiselle.
Seth Godin ei tarjoa valmiita ratkaisuja, hän kirjoittaa call-to-action tyylisesti ja jättää tarinansa lopun tsehovilaiseen tyyliin avoimeksi.

Voit tutustua Sethin blogiin täällä.

2 kommenttia:

  1. Huomasit saman seikan eli otsikot vaihtelivat kirjan edetessä melko paljon asiasta toiseen.
    Miten suhtaudumme kiireeseen nykypäivänä?
    Kirja tarjoaa mietittävää, kuitenkaan antamatta oikeita vastauksia asioihin.

    VastaaPoista
  2. Onko lopullisia vastauksia kirjan kysymyksiin edes olemassa?

    VastaaPoista