tiistai 30. elokuuta 2011

ELÄMYKSET VERKOSSA JA REAALIMAAILMASSA

A ---- Vahvasti teemalliset ja immersiiviset

Tästä mieleeni tulee elämystalouden kentässä toimiva pelien virtuualimaailma. Esim. teemaltaan legendaariseen seikkailumaailmaan sijoittuvassa massiivisessa verkkoroolipelissä WoW:issa (World of Warcraft) voi todellakin niin halutessaan tempautua arjesta poikkeavaan todellisuuteen, luoda oman hahmonsa ja katsella itseään välillä toisenlaisena ja vieraasta näkökulmasta.
Visuaalisesti näyttävä ja moniaistinen kokemus sekä tuonut myös  vahvasti yhteisöllisyyden näkökulman mukaan elämykseen.Ikävä kyllä näiden virtuaalipelien ja maailmojen harteille sysätään paljon myös negatiivista painolastia johtuen siitä syystä että monet ihmiset, joilla on jo muutenkin päänsä kanssa ongelmia myöskin sattuvat pelaamaan roolipelejä netissä.



B ---- Draamallisia, eli joiden kokeminen on jännittävää

Draamasta mieleeni tulee ensimmäisenä kanadalaisen sirkusta ja katuviihdettä taiturimaisesti sekoittavan Cirque du Soleil viihdeyhtiön edesottamukset niin verkossa kuin verkon ulkopuolellakin. Heidän verkkosivunsa ovat mukaansatempaavat ja houkuttelevat mukaan jännittävään satumaailmaan. Tulee tunne kuin suoraan "Liisa Ihmemaassa"- sadusta jossa  aukosta hyppäät sisään maanaliseen ja katselet ympärilläsi tapahtuvaa draamaa hämmästellen ja jännittyneenä. Jo pelkästään ohjelmistojen nimet ruokkivat moniaistisuutta ja houkuttelevat salaperäiseen draaman kokijaksi:  Dralion, Varekai, Saltimbanco, Alegria, Nouba....musiikista puhumattakaan.



Cirque du Soleil on ihan must jokaisen nähdä ja kokea, ja tämä ei sitten ollut mikään maksettu mainos!

C ---- Räätälöitävissä jokaisen käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin

Omat harrastusmieltymykset suuntaavat kiinnostusta kalastusmatkakohteiden suunnittelemiseen. Törmäsin netissä Flyfishmap kartastoisivustoon,  jossa  elämysvieraat voivat itse räätälöidä karttaa ja hakea sieltä itselleen olennaista ja kiinnostavaa tietoa sekä kuvamateriaalia.

Tällaisia sivustoja aina kaivataan sillä asiakkaat hakevat tukea ja tietoa ostopäätöksilleen. Kyseinen palvelu on edustettuna myös facebookissa ja twitterissä. Puoliksi suunniteltu reissu on aina puoliksi tehty.
D ---- Liittyvät johonkin reaalimaailman kaupalliseen kokemukseen niin, että kokemus tapahtuu sekä verkossa että reaalimaailmassa

Tästä osiosta minulle tulee mieleen parikin eri kokonaisuutta, johon olen sattumoisin törmännyt jo aiemmin ennen tätä tehtävänantoa etsiessäni kerran elämysideoita. Ensimmäinen on USA:n Montanan osavaltion viralliset matkailusivut. Yksi haaveistani on ollut päästä käymään Montanassa ihailemassa luontoa ja ehkä vähän pälyilemässä kalahommiakin siinä sivussa.  Sivusto täyttää senhetkisen Montana-nälkäni aina hetkiseksi eteenpäin - koen Montanan verkon kautta ja pystyn lykkäämään suurinta matkustusintoani parempien aikojen toivossa.

Yellowstone National Park, Part 3: Fishing Bridge to Canyon Village from Montana Office of Tourism on Vimeo.

Toinen sivusto, jossa reaalimaailmassa tapahtuvat elämykset ovat aivan käden ulottuvilla ja seurattavissa myöskin verkossa on esim. palvelut joissa voit livenä seurata mm. jääkiekkomatsia rapakon takaa. Tällainen voisi olla esim. Mikael "ilmaveivi" Grönlundin matsien seuraaminen tulevaisuudessa livenä netistä Wild TV:n kautta Minnesota Wildin kokoonpanossa sitten kun hän rapakon taakse lähtee. Oiva apu jääkiekkofanien luopumisen tuskaan pelaajien siirtyessä pois kotimaan liigasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti